Wie in een middenklasse auto stapt, neemt plaats in een hightech wereld: talrijke elektronische functies betonen zich nuttige hulpjes die zorgen voor meer comfort en veiligheid in het verkeer. Een visualisatie toont de chauffeur op elk moment het optimale brandstofverbruik. Wat in de auto vanzelfsprekend is, is echter ook beschikbaar voor thuis: de moderne elektrotechnische installatietechniek maakt het wonen gerieflijk en veilig. En voordeliger, want er kan energie mee worden bespaard.

Voorwaarde daarvoor is dat de opdrachtgever al bij het ontwerp kiest voor een domotica systeem voor een op de toekomst voorbereid elektronisch zenuwstelsel volgens een wereldwijd aanvaarde norm. In eerste instantie is dat niets meer dan een onopvallende kabel die samen met de elektriciteitsleidingen in de wanden wordt weggewerkt. De intelligentie komt later: die zit in de tastsensoren en touchscreens die de normale schakelaars vervangen en de complexe besturingscommando’s over de busleidingen verzenden – bijvoorbeeld naar lampen, jaloezieën, de alarminstallatie en allerlei andere elektrische apparatuur in huis.

Over hoe dat in detail werkt, hoeft u als gebruiker zich niet druk te maken. Voor u is alleen belangrijk dat de techniek eenvoudig kan worden bediend. Een lichte vingerdruk is voldoende en er ontstaan complete lichtscenario’s of de zonlichtbeschermingsfuncties in het huis worden praktisch op elkaar afgestemd. En dat werkt ook als er niemand thuis is.

Want vele functies kunnen automatisch worden opgevraagd: buitentemperatuur, lichtinval, regen of wind worden met sensoren gemeten – waarop bijvoorbeeld de verwarming energiebesparend wordt geregeld en de markiezen worden uitgezet of de rolluiken worden opgehaald. Ook kan het dagelijkse in- en uitschakelen van het licht in de verschillende ruimten gedurende meerdere weken worden opgeslagen en later, wanneer de bewoners met vakantie zijn, automatisch worden herhaald. Personen die het huis met kwade bedoelingen in de gaten houden, zien geen verschil.

Voorbeelden van toepassingen voor Domotica zijn:

 • Woonhuizen:
  Om een nieuw huis comfortabeler en energetischer te maken
 • Senioren
  Langer zelfstandig blijven wonen door slimme hulpmiddelen te integreren in de woning, zoals communicatie, camera observatie, alarmknoppen, afstandbediening vor verlichting, gordijnen, etc. Draadloze deurintercom.
 • Kantoren
  verhoging van comfort, maar vooral besparing van ernergie, door centrale schakelfucnties, al dan niet voorzien van detectoren, of tijdprogramma’s
 • Gezondheidszorg
  persoonsbeveiligings systeem, lichtsturing, oproep systemen, interne communicatie, dwaal detectie, positiebepaling, etc.